Utdrag ur Svalövs kommuns bidragsbestämmelser, KFS 1997:2, senast reviderade av välfärdsutskottet 2011-11-08 § 54
Samtliga föreningar i kommunen ska senast den 31 mars årligen till kommunen lämna in en föreningsrapport som ligger till grund för klassificeringen av föreningen. Till föreningsrapporten ska bifogas verksamhets-, kassa- och revisionsberättelse. Komplettering av handlingarna kan göras fram till och med den 30 april. Är underlaget inte komplett då kommer bidrag inte att beviljas under året. Föreningarna kan klassificeras antingen som barn- och ungdomsförening, pensionärsförening, handikappförening eller som övrig förening. De kriterier som ligger till grund för klassificeringen framgår av § 1 nedan. Den klassificering som görs är avgörande för vilka bidrag föreningen är berättigad att ansöka om. De bidrag som finns att söka är aktivitetsbidrag, ledarutbildningsbidrag, lokalbidrag, riktat verksamhetsbidrag samt projektbidrag. Dessa bidrag är specificerade under § 2 nedan. Föreningsrapporten samt övriga bidragsansökningsblanketter kan rekvireras/hämtas i receptionen i kommunhuset. Blanketterna finns även tillgängliga för egen utskrift på kommunens hemsida under rubriken blanketter och därefter föreningslivet.
§ 1
Föreningskategorier
1.1 Barn- och ungdomsförening
För att bli klassificerad som barn- och ungdomsförening krävs att föreningen är ansluten till en erkänd riksorganisation och att den är öppen för alla som önskar medlemskap. Föreningen måste också ta ut en medlemsavgift. Vidare krävs att man ska vara minst 10 medlemmar i åldern 4 - 20 år och att föreningen under föregående kalenderår skall ha redovisat minst 20 godkända sammankomster för kommunalt aktivitetsbidrag. Om särskilda skäl föreligger kan dispens ges ifrån kravet på att tillhöra en erkänd riksorganisation.
Uppfylls dessa kriterier är föreningen berättigad att ansöka om nedanstående bidrag:
- Aktivitetsbidrag
- Ledarutbildningsbidrag
- Lokalbidrag
- Riktat verksamhetsbidrag
- Projektbidrag
1.2 Pensionärsförening
För att bli klassificerad som pensionärsförening krävs att föreningen har minst 10 medlemmar och att man är ansluten till en erkänd riksorganisation samt att verksamheten är direkt riktad till pensionärer. Föreningen ska också under föregående kalenderår har redovisat minst 20 godkända sammankomster för kommunalt aktivitetsbidrag. Vidare krävs att föreningen ska vara öppen för alla som önskar medlemskap i
den. Föreningen måste också ta ut en medlemsavgift. Om särskilda skäl föreligger kan dispens ges ifrån kravet på att tillhöra en erkänd riksorganisation. Uppfylls dessa kriterier är föreningen berättigad att ansöka om nedanstående bidrag:
- Aktivitetsbidrag
- Lokalbidrag
1.3 Handikappförening
För att bli klassificerad som handikappförening krävs att föreningen har minst 10 medlemmar och att man är ansluten till en erkänd riksorganisation, samt att verksamheten i första hand riktar sig till personer med olika funktionshinder. Föreningen ska också under föregående kalenderår har redovisat minst 20 godkända sammankomster för kommunalt aktivitetsbidrag. Vidare krävs att föreningen ska vara öppen för alla som önskar medlemskap i den. Föreningen måste också ta ut en medlemsavgift. Om särskilda skäl föreligger kan dispens ges ifrån kravet på att tillhöra en erkänd riksorganisation. Uppfylls dessa kriterier är föreningen berättigad att ansöka om nedanstående bidrag:
- Aktivitetsbidrag
- Lokalbidrag
1.3.1 Handikappförening med säte utanför Svalövs kommun
Handikappföreningar med säte utanför Svalövs kommun är inte bidragsberättigade i kommunen. Har föreningen medlemmar i Svalövs kommun har man möjlighet att bli registrerad i kommunens föreningsregister och på så sätt få viss hjälp med sin marknadsföring. För att komma ifråga för detta ska föreningen ha minst 10 medlemmar som är bosatta i Svalövs kommun och att man är ansluten till en erkänd riksorganisation, samt att verksamheten i första hand vänder sig till personer med olika funktionshinder. Vidare krävs att föreningen ska vara öppen för alla som önskar medlemskap i den.
1.4 Övrig förening
Exempel på föreningar som klassificeras som övriga föreningar är föreläsningsföreningar, hembygds- och bygdegårdsföreningar, folketshusföreningar, teaterföreningar, orkestrar, körer, biblioteksföreningar, mölleföreningar, släkt- och folklivsforskningsföreningar, lottarörelsen, hemvärnet, röda korset, civilförsvarsföreningar, turistföreningar och naturvårdsföreningar. Dessa föreningars verksamhet vänder
sig i första hand till vuxna. I de fall någon av föreningarna har en verksamhet som riktas mot barn- och ungdom och om föreningen i övrigt uppfyller de krav som ställs på barn- och ungdomsföreningar blir föreningen självklart klassificerad som sådan. För att bli klassificerad som övrig förening krävs att man har minst 10 medlemmar och att man är ansluten till en erkänd riksorganisation. Vidare krävs att föreningen ska vara öppen för alla som önskar medlemskap i den. Föreningen måste också ta ut en medlemsavgift. Om särskilda skäl föreligger kan dispens ges ifrån kravet på att tillhöra en erkänd riksorganisation. Uppfylls dessa kriterier är föreningen berättigad att ansöka om nedanstående bidrag:
- Lokalbidrag
- Riktat verksamhetsbidrag